To the content To main menu

Hygiëne in de fitnessclub: een schoon begin van het nieuwe jaar

Sinds de coronapandemie is ons gezondheidsbewustzijn toegenomen. We letten meer op onze voeding en doen meer aan sport. Alleen al in Duitsland is de fitnessbranche met ongeveer 9 miljoen leden een van de vormen van lichaamsbeweging met het grootste aantal leden. Voor exploitanten van fitnessclubs is dat uiteraard goed nieuws. Maar het volstaat niet dat zij uitgebreide trainingsmogelijkheden aanbieden. Om ervoor te zorgen dat hun leden zich goed voelen, moeten zij ook de hygiënenormen naleven. We laten hier per ruimte zien met welke aspecten in het bijzonder rekening kan worden gehouden.

Schermen in plexiglas vereisen een passende reiniging om beschadiging te voorkomen. Hiervoor is bijvoorbeeld Apesin multi geschikt. © Tana-Chemie

De eerste indruk telt

De entree is het visitekaartje van de fitnessclub. Het is belangrijk om een blijvende en positieve eerste indruk achter te laten. Sinds corona moet elke bezoeker hier zijn handen kunnen ontsmetten. Er moet op worden gelet dat de vloerbedekking ongevoelig is voor alcoholspatten of met een beschermingsmat wordt beschermd. De inmiddels veel gebruikte plexiglasschermen vereisen speciale zorg, want niet elke reiniger is geschikt voor dit materiaal. Daarom moet een compatibele reiniger worden gekozen. Voor de toonbank wordt het gebruik van een gebruiksklare reiniger aanbevolen. Rechtstreekse toepassing zonder tussenstappen leidt tot optimale resultaten in slechts enkele seconden – wat tijd en geld bespaart. Zo kan ook tijdens de openingsuren worden gereinigd om aan de hoogste hygiënenormen te blijven voldoen. Sommige systemen, zoals Quick & Easy van Tana-Chemie, veranderen het schoonmaakmiddel in een schuim. Hierdoor ontstaan minder aerosolen, wat bijdraagt tot het behoud van een goede luchtkwaliteit en dus ook tot een aangename sfeer voor de leden van de fitnessclub.

Veilige geurbestrijding voor mens en milieu

Aangename geuren kunnen een positieve invloed hebben op de omgeving. Vooral in de drukbezochte delen van de fitnessclub zweten mensen veel. Zweetgeur hoopt zich op en wordt een uitdaging voor geurbestrijding. Regelmatig luchten is belangrijk voor de luchtverversing, maar kan niet alle geuren doen verdwijnen. Luchtverfrissers gebruiken veel parfum om slechte geuren te maskeren, werken maar kort en bereiken snel hun grenzen. Daarom wordt het gebruik van een biotechnologische geurverwijderaar aanbevolen, omdat deze slechte geuren op lange termijn doet verdwijnen. Natuurlijke micro-organismen dringen diep door in de vuillagen en breken onwelriekende, organische resten doeltreffend af. Na het aanbrengen blijven ze werken dankzij microbiële vuiloplossers en voorkomen ze nieuwe organische vuilvorming. Ze zijn veilig in gebruik voor mens en milieu en kunnen op een groot aantal materialen worden gebruikt.

Onschadelijke micro-organismen maken het dagelijkse leven in een fitnessclub gemakkelijker. Ze “eten” simpelweg onaangename geuren op. © Tana-Chemie

Langdurig schone en hygiënische kleedkamers en sanitaire voorzieningen

Volgens een studie van de werkgeversorganisatie van Duitse fitness- en gezondheidsinstellingen (DSSV) verklaarde meer dan de helft van de fitnessclubleden in 2021 dat hygiënenormen een rol spelen bij hun keuze van een fitnessclub. Dit geldt vooral voor de kleedkamers en sanitaire voorzieningen met hun verschillende materialen en ruimtes die blootvoets worden betreden. De vaak onvoldoende ventilatie, hitte en hoge luchtvochtigheid vormen een uitstekende voedingsbodem voor ziektekiemen.

Het is dan ook een uitgesproken doel om zichtbare besmetting te verwijderen en het aantal (niet-zichtbare) kiemen terug te brengen tot een ongevaarlijk niveau. Dit wordt een hygiënische toestand genoemd. Die wordt bereikt door middel van zuren die doorgaans bij schoonmaak worden gebruikt, zoals melkzuur, citroenzuur, sulfaminezuur of methaansulfonzuur. De zuurtegraad doet het aantal ziektekiemen voldoende dalen, wat noodzakelijk is voor het vereiste hygiëneniveau bij onderhoudsreiniging. Dit wordt ondersteund door speciale combinaties van oppervlakte-actieve stoffen die worden gebruikt in typische sanitaire onderhoudsreinigers. Vluchtige zuren zoals azijnzuur of zoutzuur worden afgeraden, omdat deze veel materialen kunnen aantasten.

Welke schoonmaakmiddelen hiervoor het meest geschikt zijn, hangt ten eerste af van het soort vervuiling. In deze ruimten is er enerzijds organische vervuiling zoals zeepresten, huidschilfers en kalkzeep, maar anderzijds ook een verscheidenheid aan minerale vervuiling zoals kalk, roest, urineaanslag of zelfs bruinsteenaanslag. Ten tweede speelt het oppervlaktemateriaal een belangrijke rol. Daarom is het bij sanitaire onderhoudsreiniging belangrijk dat de toegepaste behandeling, met de daarin aanwezige zuren en andere ingrediënten en de bijbehorende methode, geschikt is voor het te reinigen oppervlak. De toepassingsconcentratie en -duur moeten correct worden gekozen op basis van de vervuiling. Dit voorkomt schade aan de bestaande oppervlakken en zorgt ervoor dat ze hun waarde langer behouden. Hierdoor blijft een moderne sanitaire ruimte er goed uitzien.

Het materiaal bepaalt de keuze van het schoonmaakmiddel. De juiste onderhoudsreiniger zorgt voor een hygiënische en niet-agressieve reiniging. © Tana-Chemie

De meeste onderhoudsreinigers zijn zuur en daarom alleen geschikt voor zuurbestendige oppervlakken zoals intacte verchroomde metalen en kunststofelementen, roestvrij staal, sommige kunststoffen, keramische producten, glas, porselein, zuurbestendige natuur- en kunststeen, enz. Voor onderhoudsreiniging worden doorgaans alleen niet al te agressieve zuren gebruikt. Dit beschermt de oppervlakken, maar ook de gebruikers. Een goed voorbeeld van een doeltreffende onderhoudsreiniger is Sanet daily. Het schuim hecht zich goed aan de oppervlakken, verwijdert effectief kalkzeep en ondersteunt de schoonmaakinspanningen.

Gebruik voor de reiniging van zuurgevoelige oppervlakken zoals polyacryl of kalkgebonden materialen, zuurvrije sanitaire onderhoudsreinigers. Deze lijken sterk op klassieke allesreinigers en hebben een toepassingsconcentratie rond het neutrale punt (pH 7). Regelmatige onderhoudsreiniging van dergelijke materialen is belangrijk om de vorming van kalkaanslag te voorkomen, aangezien die niet door zuurvrije producten kan worden verwijderd. Kalkaanslag kan echter doeltreffend worden voorkomen, als bijvoorbeeld ook krasarme schuurpads worden gebruikt.

Desinfectie op maat beschermt sporters, sportuitrusting en het milieu

In een fitnessclub worden de sportuitrusting en -materialen door veel verschillende mensen gebruikt en zij laten er zweet, endogene kiemen en vuil op achter. Maar er is goed nieuws: reinigers met oppervlakte-actieve stoffen verminderen doeltreffend de kiembelasting. Vooral bij COVID-19-preventie is het gebruik van dergelijke reinigers een goed alternatief, omdat het coronavirus tot de omhulde virussen behoort. Het virusomhulsel bestaat uit vet en bij het gebruik van oppervlakte-actieve stoffen wordt dit dankzij hun vetoplossende eigenschappen uit elkaar getrokken. Daardoor kan het virus gemakkelijk onschadelijk worden gemaakt. Een normale onderhoudsreiniging van de oppervlakken, bijvoorbeeld met een allesreiniger, is daarom voldoende. In plaats van biociden kunnen dus langwerkende reinigers worden gebruikt. Deze meer materiaalvriendelijke reiniging heeft een positief effect op het milieu en houdt de oppervlakken lang mooi.

Allesreinigers zorgen voor een passend hygiëneniveau. © pixabay

Ontsmetting is alleen nodig bij een bewezen infectie. Een goede keuze hiervoor is een ontsmettingsmiddel dat slechts een gering negatief effect op de betrokken oppervlakken heeft. In principe moet eerst op een onopvallende plaats worden getest of het materiaal het middel verdraagt. Vooral schoonmaakmiddelen met quaternaire ammoniumverbindingen bieden betrouwbare desinfectie met een breed werkingsspectrum en korte inwerktijd. Deze werkzame stof is oppervlakte-actief en tast de functie van de celmembranen van ziektekiemen aan. Apesin multi bijvoorbeeld maakt gebruik van deze werkzame stof en is geschikt voor zowel niet-poreuze als poreuze oppervlakken, zoals hout of leer, aangezien er geen ontvettende werking plaatsvindt. Apesin multi is opgenomen in de lijst van ontsmettingsmiddelen van de Duitse vereniging voor hygiëne VAH.

Handen wassen, regelmatige luchtverversing en zorgvuldige onderhoudsreiniging effenen het pad voor veilige en gezonde work-outs. Een goede onderhoudsreiniging is dus duidelijk een factor die meespeelt in het succes van een fitnessclub. Naast economische processen zorgt ze ook voor de noodzakelijke feel-good sfeer waardoor leden blijven terugkomen.